Onze zomer-podcastlijst (over kunst)

ico Laurien Dumbar

Steeds meer mensen luisteren graag en veel naar podcasts. Er zijn veel goede podcasts te beluisteren en dat merken wij ook bij de samenstelling van BK-informatie. Wellicht heeft u in de zomer extra tijd om te luisteren naar podcasts en bent u op zoek naar tips. Die hebben we voor u. We verzamelden een flink aantal podcasts en enkele YouTubefilms die met kunst en cultuur te maken hebben. We beginnen onze verzameling natuurlijk met onze eigen podcast. De links naar de podcast verwijzen steeds naar de laatst gepubliceerde aflevering (eerste week juli 2024), maar eenmaal in Spotify, vindt u heel makkelijk de andere afleveringen.

Wat doet dat hier?

Tiendelige podcastserie van BK-informatie waarin filosoof en kenner van kunst in de openbare ruimte Esther Didden met een co-host in gesprek gaat met kunstenaars die hun werk realiseren binnen een maatschappelijke context. Een context waarin heel andere criteria gelden dan binnen het ‘gebruikelijke’ kunstdiscours.

Kunst is lang

Interviewprogramma in samenwerking met online kunsttijdschrift Mister Motley. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In Kunst is Lang gaat Luuk Heezen een uur lang in gesprek met een hedendaagse kunstenaar.

The Lonely Palette

De Amerikaanse Tamar Avishai is kunsthistoricus en radiomaker. Elke aflevering kiest ze een kunstwerk in een museum en bevraagt bezoekers terwijl ze ervoor staan. Vervolgens gaat ze dieper in de op achtergrond van het werk.

99% invisible

Podcast van de Amerikaanse radiomaker Roman Mars over al het denkwerk dat gaat zitten in objecten waar we nooit aan denken. De niet opgemerkte architectuur en design die onze wereld vormgeven.

Naakt op een Kleedje

Vrouwen zijn minstens even vaak naakt op een kleedje afgebeeld in een museum dan dat ze er als maker vertegenwoordigd zijn. Om daar verandering in te brengen maken Heske ten Cate en Yuki Kho met de podcast Naakt op een Kleedje een alternatieve Rolodex vol vrouwelijke makers. Iedere aflevering staat er een vrouwelijke gast centraal die thuis of op haar werk geïnterviewd wordt over een kunstwerk van een vrouwelijke maker. Podcast van het radioprogramma Nooit Meer Slapen.

Arts at CERN

Arts at CERN is een toonaangevend kunst- en wetenschapsprogramma dat de dialoog tussen kunstenaars en natuurkundigen bij CERN bevordert door middel van residencies, kunstopdrachten en tentoonstellingen. Bij CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica, onderzoeken wetenschappers de fundamentele bestanddelen van materie.

Om het 10-jarig jubileum te vieren, lanceerde Arts at CERN een Podcast. Kunstenaars en CERN-fysici die elkaar ontmoetten in ’s werelds grootste natuurkundelaboratorium, bespreken thema’s die hun wetenschappelijk onderzoek en artistieke praktijken inspireren.

Werktitel

In de kunst wordt veel gesproken over wat mensen doen, maar minder over hoe ze dat doen. In de tiendelige podcast Werktitel buigen Alix de Massiac en Zoë Dankert zich over arbeidsvoorwaarden, de desinteresse van de belastingdienst, mentale gezondheid, ontslagen worden en de mythische Vincent van Gogh. De twee initiatiefnemers zijn schrijvers en redacteuren die zich inmiddels een paar jaar als freelancers in de beeldende kunstwereld begeven. Sinds het begin kijken ze met verbazing om zich heen naar de manier waarop werken in de kunst wel en vooral niet geregeld is. Voor kunstenaars en freelancers, maar ook voor mensen in vaste dienst. Hoe werkt dat, werken in de kunst?

Name Takes

Kunstinstituut Melly presenteert een nieuwe, op verhalen gebaseerde, podcast. Name Takes vertelt verhalen over vernoemen; van straatnamen tot namen van gebouwen, mensen en daar voorbij. Door kunstenaars uit te nodigen en te praten over cases uit de kunstwereld benadrukt podcast-host Kay Em de manieren waarop kunst een rol kan spelen bij betekenisgeving. Het pilot-seizoen van Name Takes bestaat uit vier afleveringen die gaan over naamgeving, naamsverandering, een naam aannemen en naamgebruik.

Verstrengeld

Platform DIS is een nieuw platform voor beeldende kunst en reflectie met een focus op ecologische vraagstukken. De podcast is ontstaan vanuit het langlopende onderzoeksproject Verstrengeld, waarin schrijver-kunstenaar Miek Zwamborn, agro-ecoloog Willem Brandenburg, geluidskunstenaar Herman van den Muijsenberg en artistieke infrastructeur Wouter Engelbart van Platform DIS zich buigen over de vraag ‘welke interactie er bestaat en kan voortvloeien tussen zeewieren en andere gemeenschappen’. De samenwerking leidt tot het inzicht dat zeewier op de Europese agenda moet, omdat het de samenleving sociaaleconomische en ecologische waarden biedt die onmiddellijke aandacht verdienen.

Symposium

Club Solo maakte de podcast Symposium in drie afleveringen, als vervolg op het onlangs verschenen boek over de toekomst en de kunstenaarsinitiatieven.

Kunst & Bondcast

In samenwerking met de Kunstenbond lanceert de vakgroep Kunsteducatie een Podcastkanaal voor en door de creatieve sector. Manu van Kersbergen praat met gasten uit het culturele veld over diverse onderwerpen en thema’s die op dit moment trending topic zijn binnen onze dagelijkse werkzaamheden. Prikkelende gesprekken, antwoorden op ingewikkelde vragen door de Kunstenbond jurist, een nominatie vanuit het hart van studenten en leerlingen voor de beste kunstvakdocent.

Destructie als Discours

In deze podcast serie schetst Albert Westerhoff in de contouren van het fenomeen artistiek vandalisme: denk daarbij o.a. aan Robert Rauschenberg die een originele Willem de Kooning uitgumt. Alexander Brenner die met spuitbus dollar tekens schildert over werken van Maljevich en Mondriaan. Of de Chapman Brothers die in pastelkleuren regenbogen hebben geschilderd over enkele originele schilderijen door Adolf Hitler. Elke ‘destructieve toe-eigening’ heeft zo zijn eigen dynamische levensverhaal.

Points of Entry

Points of Entry is een internationale podcast over het opnieuw uitvinden van culturele organisaties in een snel veranderende wereld. Elke aflevering is een intiem en breed gesprek met kunstenaars, curatoren en activisten van over de hele wereld. De Podcast onderzoekt wie ze zijn, wat ze doen en hoe hun unieke praktijken en perspectieven ons kunnen helpen anders te denken over kunst en de mensen die het moghttps://open.spotify.com/show/2uoLzjhh976fs4HhJJtowA?si=48f24d94334944a9elijk maken.

De Octopus

In de maanden februari en maart 2023 is de podcastserie De Octopus gepubliceerd. In deze serie onderzochten kunstenaar Nele Brökelmann en Witte Rook in acht gesprekken met kunstenaars en curatoren hoe we het proces van de kunstenaar kunnen definiëren. De titel is gebaseerd op de metafoor van de octopus, een levend wezen met acht tentakels die onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren.

Feedback

Als redacteur van Metropolis M hoort en ziet Alix de Massiac veel kunst. Interviews en geluiden uit de white cube en elders trekken je mee de tentoonstelling in en vormen een tijdsdocument van de Nederlandse kunst anno 2023.

Kan niet bestaat

Een podcast over niet-bestaande kunst. In gesprek met Lieneke Hulshof en Maurits de Bruijn vertellen kunstenaars over een werk dat ze nooit hebben voltooid. De verhalen geven een inkijk in de wereld achter de successen die onze musea wél halen. Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft?

Agendapunt

Agendapunten bepalen het gesprek – op het werk, in de politiek, bij de vereniging en tijdens de continue samenwerkingen in het culturele veld. Een agendapunt als geheugensteun, ter verduidelijking of als planningstool. Super handig. Maar wie of wat bepaalt  de agenda van cultuurbeleid? Als schakel tussen cultuurbeleid en praktijk zoekt de Boekmanstichting naar manieren om haar koppelfunctie te vervullen, dus vragen ze in de podcast Agendapunt iedere aflevering een denker, doener, maker, organizer of onderzoeker om een punt in te brengen.

Kunst is Collectief

Wat betekent het om een collectief te zijn? In de tiendelige podcast Kunst is Collectief – de speciale voorjaarsreeks van Kunst is Lang – gaat presentator Luuk Heezen tien weken lang een uur de diepte in met steeds een ander collectief. Kunst is Collectief gaat op zoek naar makers die samen maken, leven en/of werken – collectief is ook maar een term en termen kunnen tekortschieten.

Taking Art Apart

De podcast neemt een duik in thema’s rondom hedendaagse kunst, filosofie en persoonlijke verhalen van allerlei mensen binnen de kunstwereld. Taking Art Apart is een experimentele podcastserie voor zowel kunstenaars als instellingen, nieuwsgierige luisteraars en toevallige voorbijgangers. De serie bestaat uit zes hoofdafleveringen.

Testing Grounds

Hoe kunnen kunstenaarsresidencies, nu de klimaatcrisis steeds sneller om zich heen grijpt, proeftuinen zijn voor nieuwe en betere manieren van leven en werken? Deze achtdelige podcastserie brengt kunstenaars, onderzoekers en activisten uit heel Scandinavië en Schotland samen om deze vraag te onderzoeken. Elke aflevering bekijkt de crisis door de lens van een kunstenaarsresidency.

Cultuurshift

Cultuurshift is een vijfdelige podcast over digitale transformatie voor cultuurprofessionals. In onze digitale wereld kan de cultuursector niet achterblijven. Hoe betrekt zij het publiek van de toekomst? Wat doen de meest vooruitstrevende theaters, musea en poppodia? Hoe maak je de cultuurshift?

Future Materials Encounters

Future Materials stimuleert de ontwikkeling van ecologisch verantwoorde kunst- en ontwerppraktijken door kennis en onderzoek rond duurzame, niet-giftige materialen te verzamelen en te verspreiden. De vier podcasts brengen de makers Sarmīte Polakova, Gaia d’Arrigo, Eline ten Busschen, Pei-Ying Lin samen, evenals Future Materials Fellows Jesse Adler en Dorieke Schreurs die reflecteren op de Future Materials Bank, de taal van materialiteit, en hun eigen maakpraktijken.

KunstKracht

Een vijfdelige podcastserie van Kunstloc Brabant waarin de culturele sector en de politiek elkaar ontmoeten. In iedere podcast gaat een politicus in gesprek met iemand uit de culturele sector. Eén thema staat centraal. De podcast wil de politiek bewust maken van het innovatieve vermogen van de culturele sector.

Noorderlicht

In aflevering 1 van seizoen 2 van Noorderlicht de podcast gaat host Joost Wierenga het samen met fotograaf Patrick Laan en mixed media artist en onderzoeker Roosje Klap hebben over A.I. en hoe dit het kunstlandschap beïnvloed. Vragen zoals: Waarom hebben we het met z’n allen zo veel over A.I.? Hoe ga je met al deze ontwikkelingen om in het onderwijs? en Zijn er kunstenaars die we echt in de gaten moeten houden? komen aan bod. Ook spreekt Joost met photomedia artist Boris Eldagsen over zijn ervaring met A.I. en de Sony World Photography Award.

Youtube

James Kalm

Niet in Nederland maar wel in Nederland te bekijken is het youtubekanaal van James kalm. Een Amerikaanse kunstenaar die op zijn fiets en gewapend met een videocamera tentoonstellingen in New Yorkse galeries bezoekt en van commentaar voorziet.

School of Life Youtube

The School of Life werd in 2008 opgericht door de Britse filosoof en schrijver Alain de Botton.  De school heeft als missie om filosofische ideeën over het dagelijks leven te presenteren voor een nieuwsgierig publiek. Het meeste wat we dagelijks bedenken, is al eens bedacht. En vaak een stuk beter. Bijna drieduizend jaar intellectuele ontwikkeling biedt ons een schat aan heldere ideeën voor het dagelijks leven. Filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers leren ons bewust te worden van thema’s waar je op school geen les in kreeg: hoe vind je een baan die bij je past? Wat is een goede vriend? Hoe maak je goed ruzie? Hoe voer je een echt gesprek? Naast de onlinecursussen (tegen betaling) via de website zijn er op Youtube veel gratis korte video’s te vinden.

Kent u nog een podcast over kunst die niet in onze lijst voorkomt? Laat het ons weten via redactie@bk-info.nl
nl_NL_formalDutch